Портфоліо з теми "Василь Королів-Старий. "Хуха-Моховинка" Дмитренко Ольга Іванівна

Матеріал з Вікі ЦДУ
Перейти до: навігація, пошук



Назва навчальної теми

Василь Королів-Старий"Хуха-Моховинка"

Основний та другорядні (дотичні) навчальні предмети

Українська література

Українська мова

Вік учнів, клас

Учні 5 класу

Стислий опис проекту

Метою проекта є дослідження творчості В. Королева-Старого та його казки «Хуха-Моховинка». Для цього необхідно виконати такі завдання:

- ознайомитися з теоретичним матеріалом (поняття «казка», «портрет», різновиди казок);

- коротко ознайомитися з відомості про письменника;

- переглянути казки В. Королева-Старого;

- дослідити добро і зло в казці «Хуха-Моховинка»;

- проаналізувати зовнішності (портрет) казкових героїв.

Кінцевий результат:

- виступ підтверджений презентаціює(коментування проявів добра і зла, зображених в цій казці й у сучасному світі);

- власний твір-казка «Пригоди Хухи-Моховинки в мене вдома…»

План вивчення теми (вставити файл)

План вивчення теми

Оцінювання (стислий опис і інструменти)

Оцінювання роботи учнів розпочинається з опрацювання ними питальника, що допоможе виявити їхнє ставлення до пропонованої теми та дасть можливість спрогнозувати майбутній результат роботи Питальник №1. Головною вимогою до роботи є власні спостереження, оформлені у вигляді презентації.Зважаючи на те, що підготовка кінцевих результатів дослідження передбачає попереднє виконання завдань, перший етап оцінювання буде здійснюватися після того, коли учні завершать ознайомлюватися з біографічними відомостями про В. Королева-Старого та опрацюють його казку "Хуха-Моховинка". Після виконання цієї роботи вчитель проводить з учнями тест, що дозволить виявити їхні знання фактичного матеріалу запропонованої теми Тест. Наступний етап оцінювання здійснюється на прикінцевому етапі роботи, на захисті учнівських дослідницьких робіт, презентацій. Тут педагог повинен враховувати рівень вміння учня застосовувати ІКТ у процесі навчання, ступінь опрацьованості, кількість та доцільність ілюстративного наповнення. На цьому ж етапі вчитель враховує й форму презентації результатів, ораторські якості доповідача. Щоб адекватно оцінити кожного вчитель завчасно готує форму оцінювання презентації, де прописані критерії оцінювання та відповідні бали.Таблиця оцінювання презентації Маючи дві оцінки вчитель їх сумує та визначає середнє арифметичне, тобто кінцеву оцінку. Крім вищезазначених форм роботи вчитель має право назначати учням консультації. При оцінюванні можна враховувати відвідування консультацій та якість роботи на них. Для того, щоб дізнатися, чи було досягнуто начальних та виховних цілей у ході роботи над проектом на кожному з його етапів учні заповнювали таблицю, яка демонструє наявний та досягнутий об"єм знань. Таблиця ЗХД

Діяльність учнів та вчителя

За тиждень до початку проекту вчитель готує буклет на тему: "Метод проектів"

Буклет Дмитренко О. І. магістр лоивямпвшнпа.jpg Буклет Дмитренко О І магістр Іиророолдлодло.jpg

Документ для фасилітації Карта проекту

Вчительська презентація

Учнівська презентація

Учитель координує роботу учнів, але не є суб’єктом їхньої діяльності. Він знайомить їх з джерелами підготовки, моделює схему майбутньої роботи, створює графік консультацій. Активна взаємодія учителя й учнів навколо спільного проекту починається з того, що педагог представляє до їхньої уваги мультимедійну презентацію, яка знайомить їх зі специфікою роботи та скеровує на відповідні дії. Презентація містить тему проекту, ключове та тематичні завдання, зміст теоретичного та теоретико-практичного блоку підготовки до захисту проектів. Учитель повинен перевіряти матеріали досліджень протягом виконання роботи, адекватно оцінювати їх, за потреби, виправляти, рекомендувати варіанти, що забезпечуватимуть вищий рівень результативності кінцевого дослідницького продукту. Учитель оцінює кінцевий результат роботи, презентацію. Учні опрацьовують теоретичний матеріал, що необхідний для подальшої дослідницької роботи, усі досягнення вони оформлюють у письмовій формі та представляють вчителеві у зазначений час у формі конспекту. Маючи відповідні знання вони переходять до дослідницької частини, активно використовуючи набуті знання. Наприкінці роботи вони готують презентацію, що підсумком їхньої дослідницької діяльності, презентують її перед аудиторією та беруть активну участь у обговоренні робіт своїх товаришів.

Відомості про автора

Дмитренко Ольга Іванівна

Факультет філології та журналістики

Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка

м. Кіровоград

Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка, м. Кіровоград

Відомості про тренінг

Програма Intel «Навчання для майбутнього» в Україні Програма складається з 64 годин очного навчання з дванадцаті модулів. У ході цього курсу вчителі працюють над навчальним проектом, в якому особлива увага приділяється пізнавальним інтересам та потребам учнів, які в свою чергу проводять власні дослідження в рамках розробленого проекту. Вчителі також опановують проектно-дослідницьку методику, роботу з мультимедіа та Інтернет-ресурсами, розробку власних проектів з використанням інформаційних технологій, створення презентацій, публікацій та web-сторінок від імені учнів як представлення результатів самостійних навчальних досліджень. Основна увага приділяється педагогічним аспектам інтеграції комп’ютерних технологій до практики відчизняної школи. В результаті проходження тренінгу вчитель має розроблене портфоліо навчального проекту, готове до застосування на уроці.

02-07 лютого 2015

Місце проведення тренінгу

м. Кіровоград, Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка

Тренери

Кричун Людмила Петрівна - викладач кафедри української мови

Дроговоз Наталія Анатоліївна - викладач кафедри інформатики