Редактор для веб-розробників - Bluefish

Матеріал з Вікі ЦДУ
Перейти до: навігація, пошук

Bluefish.png

Bluefish - це текстовий редактор, який більшою мірою орієнтований на програмістів і верстальників. Відмінною особливістю цього текстового редактора є швидкість роботи. Продуктивність цього текстового редактора заслуговує окремої розмови, оскільки цей редактор однаково добре працює як на "великому", потужному комп'ютері, так і на "маленькому" нетбуці. Програма може обробляти мови програмування і мови розмітки, але фокусується на створенні динамічних та інтерактивних веб-сайтів. Як і багато додатків для Linux, Bluefish швидкий і легкий - він використовує приблизно 30-40 відсотків ресурсів, споживаних аналогічними додатками.


Bluefish 1.png

Bluefish може відкривати кілька документів одночасно: до 3 500 документів, якщо необхідно. Він включає в себе підтримку проекту, видалену підтримку файлів, пошук і заміну (включаючи регулярні вирази), необмежену скасування / прийняття зроблених змін, що настроюється підсвічування синтаксису для багатьох мов, згладжування тексту у вікнах, а також підтримку різних кодувань. Однією з кращих особливостей Bluefish є Quickbar - користувацька панель, яка дозволяє вам додавати кнопки шляхом клікання по правій клавіші миші і вибору пункту «Додати в Quickbar» (Add To Quickbar). Ви можете додавати в Quickbar будь-яку HTML-кнопку.


Bluefish 2.png

У Bluefish є ряд простих інструментів, які допоможуть вам додати різні елементи в ваш код. Потрібен auto-submit select box в DHTML? Легко. Виберіть «Auto-submit Select Box» з випадаючого списку «DHTML» і заповніть необхідні пункти для додавання елемента в ваш код. У Bluefish є майстри для Сі, Apache, DHTML, DocBook, HTML, PHP + HTML і SQL. Якщо ви розробляєте свої сайти вручну, то без Bluefish вам не обійтися.



Сильні сторони Bluefish

  • Bluefish, за словами розробників, це легковагий, "нежирний" текстовий редактор для людей, які займаються розробкою.
  • Bluefish володіє високою продуктивністю. Bluefish прекрасно працює на процесорі Intel Atom. На офіційному сайті наводиться інформація, що Bluefish відмінно працює при 10000 відкритих текстових файлах.
  • У цьому редакторі присутня можливість працювати з декількома проектами.
  • Дуже простий, але в той же час функціональний інтерфейс.
  • Є версії Bluefish для linux і для Windows.
  • Є підтримка GVFS.
  • Вкладочно інтерфейс, що дозволяє працювати з декількома документами одночасно.
  • Є підтримка підсвічування синтаксису більшості мов програмування, HTML-розмітки і каскадних стилів CSS ..
  • Дуже потужний пошук і заміна, працююча за всіма стандартами POSIX. Підтримує Perl-сумісні регулярні вирази. Також є можливість "прикрутити" сторонній sed і інші обробники. Ті люди, які знають системне адміністрування ОС linux, стикалися з командою sed.
  • Всі відкриті документи після збою відновлюються автоматично.
  • Велика кількість інструментів редагування і html-тегів.
  • Автозавершення html-тегів.
  • Логічні блоки тексту можна згорнути, що полегшує роботу з ними і допомагає візуально розвантажити програмний код.


Слабкі сторони Bluefish

  • Немає WYSWIG-редактора або іншого, схожого інструменту, який дозволяє бачити внесені зміни в html-код не підключаючись до стороннього браузеру.


Установка програми

В операційній системі Ubuntu встановити Bluefish просто, так як його актуальна версія є в офіційному репозиторії від Canonical. Для того щоб встановити, необхідно виконати команду:
sudo apt-get install bluefish
Після успішної установки, файловий менеджер Bluefish можна буде завантажити перейшовши в меню Gnome (Unity) Програми → Розробка → Bluefish.