Портфоліо з теми "Соціално-побутова драма "Наталка Полтавка" - перший твір нової української драматургії" Ворона Аліна Михайлівна

Матеріал з Вікі ЦДУ
Перейти до: навігація, пошук



Назва навчальної теми

Соціально-побутова драма «Наталка Полтавка» - перший твір нової української драматургії.

Основний та другорядні (дотичні) навчальні предмети

Українська література

Українська мова

Історія

Вік учнів, клас

Учні 9 класу

Стислий опис проекту (скопіювати з Плану)

Проект передбачає, перш за все, дослідницьку роботу учнів. Метою проекту є ознайомити учнів із першим твором нової української драматургії, удосконалювати вміння читати драматичний твір та аналізувати його, охарактеризувати головну героїню «Наталки Полтавки» та інших персонажів п’єси. Основною педагогічною метою є формувати активну життєву позицію учнів, розвивати уміння відстоювати власні принципи, виховувати високі естетичні відчуття.

План вивчення теми (вставити файл)

План вивчення теми

Оцінювання (стислий опис і інструменти)

Оцінювання роботи учнів здійснюється у декілька етапів. Зважаючи на те, що підготовка кінцевих результатів дослідження передбачає попереднє виконання завдань, перший етап оцінювання буде здійснюватися після того, коли учні завершать ознайомлюватися з суспільно-історичним контекстом становлення нової української літератури та особливостями драми як роду літератури. Після чого вони повинні будуть представити учителеві короткі конспекти з теорії літератури. При оцінюванні цього виду роботи вчитель повинен враховувати не обсяг письмових матеріалів, а їхню глибину, лаконічність, вміння обирати необхідну інформацію з- поміж другорядної.

Другий етап оцінювання здійснюється на прикінцевому етапі роботи, на захисті учнівських дослідницьких робіт, презентацій. Тут педагог повинен враховувати рівень вміння учня застосовувати ІКТ у процесі навчання, ступінь опрацьованості, широту кола обраних текстів, кількість та доцільність ілюстративного наповнення. На цьому ж етапі вчитель враховує й форму презентації результатів, ораторські якості доповідача. Маючи дві оцінки вчитель їх сумує та визначає середнє арифметичне, тобто кінцеву оцінку. Крім вищезазначених форм роботи вчитель має право назначати учням консультації. При оцінюванні можна враховувати відвідування консультацій та якість роботи на них.

Оцінювання також може здійснюватися через Тест

Також учні повинні заповнити таблицю, в які відображається те, що вони знають вже про творчість Івана Котляревського, що хочуть дізнатися, та в кінці проекту - що дізналися. У цьому опитуванні може знадобитися Таблиця ЗХД

Дана таблиця заповнюється на різних етапах роботи. Зокрема перші дві колонки заповнюються неопосередковано перед початком дослідження, для діагностики власних знань та бажань. Остання колонка заповнюється після проведеного дослідження, і є певним узагальненням, наочним результатом роботи - тобто тим, що учням вдалося знайти, вивчити, та дізнатися з цієї проблеми.

Для вивчення суспільної думки про цей проект, про тему проекту можна використати Опитувальник

Для оцінювання презентацій учнів вчитель-координатор використовує Критерії оцінювання презентації

Діяльність учнів та вчителя (скопіювати з Плану з посиланнями на відповідні документи)

За тиждень до початку проекту вчитель готує публікацію на тему "Метод проектів"

Буклет Вороної А М 06.jpg Буклет Вороної А 04.jpg

Учитель координує роботу учнів, але не є суб’єктом їхньої діяльності. Він знайомить їх з джерелами підготовки, моделює схему майбутньої роботи, створює графік консультацій.

Активна взаємодія учителя й учнів навколо спільного проекту починається з того, що педагог представляє до їхньої уваги мультимедійну презентацію, яка знайомить їх зі специфікою роботи та скеровує на відповідні дії. Презентація містить тему проекту, ключове та тематичні завдання, зміст теоретичного та теоретико-практичного блоку підготовки до захисту проектів.

Учитель повинен перевіряти матеріали досліджень протягом виконання роботи, адекватно оцінювати їх, за потреби, виправляти, рекомендувати варіанти, що забезпечуватимуть вищий рівень результативності кінцевого дослідницького продукту. Учитель оцінює кінцевий результат роботи, презентацію.

Учні опрацьовують теоретичний матеріал, що необхідний для подальшої дослідницької роботи, усі досягнення вони оформлюють у письмовій формі та представляють вчителеві у зазначений час у формі конспекту. Маючи відповідні знання вони переходять до дослідницької частини, активно використовуючи набуті знання. Наприкінці роботи вони готують презентацію, що підсумком їхньої дослідницької діяльності, презентують її перед аудиторією та беруть активну участь у обговоренні робіт своїх товаришів.


Документ для фасилітації Карта проекту

Вчительська презентація

Учнівська презентація

Унівська вікі-стаття

Відомості про автора

Ворона Аліна Михайлівна

факультет філології та журналістики

Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка

м. Кіровоград

Відомості про тренінг

Дати проведення тренінгу

2-7 лютого

Місце проведення тренінгу

м. Кіровоград, Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка

Тренери

Дроговоз Наталія Анатолівна - викладач кафедри інформатики

Кричун Людмила Петрівна - викладач кафедри української мови